Πρέπει να είμαι νηστικός πριν από την αιμοληψία;

 

Για την σωστή αξιολόγηση των αιματολογικών εξετάσεων θα πρέπει το προηγούμενο βράδυ ο εξεταζόμενος να έχει φάει ελαφρά και το πρωί μετά την ολονύκτια νηστεία να μην φάει τίποτα μέχρι την αιμοληψία. Καλό είναι να αποφεύγεται το κάπνισμα πριν την αιμοληψία. Η κατανάλωση νερού δεν επηρεάζει τις εξετάσεις.

Πώς θα συλλέξω ούρα για γενική εξέταση ούρων και για καλλιέργεια ούρων;

 

Το κατάλληλο δείγμα για γενική ούρων και για καλλιέργεια ούρων είναι τα ούρα πρώτης πρωινής ούρησης. Θα πρέπει να προηγείται καλό πλύσιμο τοπικά. Απορρίπτουμε τις πρώτες σταγόνες και τις τελευταίες και συλλέγουμε ούρα από το μέσο της ούρησης. Ιδανικά τα ούρα πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στο εργαστήριο αν όμως μεσολαβεί περισσότερο από μισή ώρα από τη λήψη μέχρι την μεταφορά τότε τα ούρα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Τί πρέπει να κάνω πριν από την εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κοπράνων; (Mayer)

 

Πριν την εξέταση και για 2 ημέρες τουλάχιστον συνίσταται ειδική δίαιτα χωρίς κρέας, πράσινα λαχανικά και μπανάνες . Απαγορεύεται η λήψη σιδηρούχων σκευασμάτων. Μεγάλη προσοχή να μην υπάρχει πρόσμιξη του δείγματος κοπράνων με αίμα από αιμορροΊδες ή στις γυναίκες από την έμμηνο ρύση.

Πώς πρέπει να συλλέξω δείγμα σπέρματος για σπερμοδιάγραμμα;

 

Η σωστή λήψη του δείγματος είναι βασική προϋπόθεση για την ακριβή ανάλυση και αξιολόγηση του. Πρέπει να τηρηθεί αποχή από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα για 2 έως 5 ημέρες. Το δείγμα λαμβάνεται δι' αυνανισμού σε ευρύστομο αποστειρωμένο συλλέκτη και μεταφέρεται στο εργαστήριο το συντομότερο δυνατό , οπωσδήποτε μέσα σε μια ώρα. Είναι σημαντικό ο εξεταζόμενος να καταγράψει την ακριβή ώρα της λήψης. Η διακεκομμένη συνουσία δεν είναι σωστός τρόπος λήψης σπέρματος.

Με ποιές εργαστηριακές εξετάσεις θα διερευνήσω τα συμπτώματα που μου παρουσιάστηκαν;

 

 

Έχω έντονη τριχόπτωση και τα νύχια μου σπάνε εύκολα

 

Η τριχόπτωση και τα εύθραυστα νύχια θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα αναιμίας. Στα πλαίσια της διερεύνησης θα γίνει μια γενική εξέταση αίματος, προσδιορισμός των επιπέδων σιδήρου του αίματος και προσδιορισμός των επιπέδων φερριτίνης του αίματος. Όμως θα πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο απορρύθμισης του θυρεοειδή αδένα, οπότε θα πρέπει να εξεταστούν τα επίπεδα τριών ορμονών, της TSH, της Τ3 και της Τ4.

 

Παρατήρησα ότι τα ούρα μου είναι κόκκινα

 

Για αρχή θα πρέπει να αποκλείσουμε ότι το κόκκινο χρώμα είναι αθώο από κατανάλωση παντζαριών. Εάν δεν έχουμε καταναλώσει πρόσφατα παντζάρια, τότε θα πρέπει να διερευνήσουμε τις δύο πιο συχνές αιτίες αιματουρίας. Αυτές είναι η ουρολοίμωξη και ο λίθος των νεφρών. Η πρώτη εξέταση που πρέπει να γίνει είναι η γενική εξέταση ούρων που θα μας κατευθύνει προς τα που να κινηθούμε. Εάν υπάρχουν στοιχεία φλεγμονής θα ολοκληρώσουμε την εξέταση με καλλιέργεια ούρων. Εάν όμως δεν υπάρχουν σημεία φλεγμονής τότε θα πρέπει να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος, ακτινογραφία) για να φανεί ο ενδεχόμενος λίθος των νεφρών. Εάν δεν επιβεβαιωθεί κάτι από αυτά τα δύο θα πρέπει να αποκλείσουμε την έλλειψη του ενζύμου G6PD που σε κάποιες περιπτώσεις έχει σαν σύμπτωμα, ούρα με το χρώμα του κονιάκ.

 

Έχω ένα επίμονο αίσθημα κούρασης και έλλειψης ενέργειας

 

Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει έλεγχος στον αιματοκρίτη , την αιμοσφαιρίνη , το σίδηρο και την φερριτίνη , μήπως και τα συμπτώματα οφείλονται σε αναιμία. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εξετάσουμε την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα με προσδιορισμό τριών ορμονών TSH , Τ3 και Τ4 μήπως πρόκειται για υποθυρεοειδισμό.

 

Παρατήρησα ότι το δέρμα μου έχει ένα περίεργο κίτρινο χρώμα

 

Εάν δεν ακολουθείτε κάποια ακραία διατροφή που να βασίζεται στα καρότα, τότε πιθανότατα το κίτρινο χρώμα του δέρματος σας οφείλεται σε αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης. Αυτό είναι σημάδι ότι πάσχει το συκώτι σας. Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτή την περίπτωση είναι Προσδιορισμός τιμών χολερυθρίνης (ολικής, άμεσης και έμμεσης ), μέτρηση τρανσαμινασών (SGOT, SGPT ) και γGT που είναι ένζυμα με τα οποία ελέγχουμε την λειτουργία του ήπατος και διερεύνηση για πιθανή ηπατίτιδα μετρώντας το αυστραλιανό αντιγόνο (HbsAg), anti HAV και anti HCV.

 

Τελευταία, ξυπνάω το βράδυ για να ουρήσω πιο συχνά από παλαιότερα

 

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει μια γενική εξέταση ούρων για να αποκλειστεί κάποια βακτηριουρία, ένας προσδιορισμός σακχάρου αίματος, και στους άντρες η μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

 

Το Check Up του προστάτη, αναγκαίο & πολύτιμο

Ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες είναι ο καρκίνος του προστάτη..

 

Περισσότερα